Het leek me wel toepasselijk om het op Hemelvaart uitgebreid te hebben over de bijzondere dagen die in een jaar zoal voorbij komen. De bekendste zijn Pinksteren, Pasen, Kerst en Sinterklaas. Op deze dagen zoeken we de familie, een camping of een bungalowpark op, gaan we lekker eten, zitten we met elkaar in een grote kring, geven elkaar cadeautjes, lezen we gedichten voor en verstoppen talloze eieren waar we ons direct na het vinden misselijk van eten. We genieten van de extra vrije dag, kunnen een beetje bijslapen en hebben eindelijk de tijd om het achterstallig onderhoud aan de tuin te doen. We gaan de 2e dag naar een veel te druk en chaotisch pretpark en bezoeken ‘onder protest en met heel veel tegenzin’ een meubelboulevard, een caravan show en we doen ons tegoed aan enorme hoeveelheden Zweedse gehaktballetjes. We zien in die tijd emotionele commercials of mini filmpjes met een diversiteit aan bekende artiesten of dieren van onze grootgrutters voorbij komen. Het is meeslepend, saamhorig en gezellig!!
De meest intieme en romantische dagen zijn Valentijnsdag, Moederdag en Vaderdag. Voor de laatste 2 wordt er door de kleintjes een asbak gemaakt van wasknijpers of een hangertje of koffiemok beschilderd met rode hartjes. En je Valentijn wordt verrast met een bos rode rozen, een liefdevolle kaart of een mooi setje lingerie met als afzender ‘Anoniempje’! In 2 van de 3 dagen staat het zweet in de bilnaad van het Nederlands Bloembinders Gilde en zitten ze daags erna met een grote glimlach hun kassa te tellen.
Een minder bekend en wat mij betreft bijzonder irritant fenomeen zijn de zelfbenoemde nationale themadagen. Ze staan vermeld op Wikipedia en in papieren agenda’s van vroeger. En ze worden tegenwoordig met grote regelmaat doorgenomen door bekende en minder bekende radio Dj’s in hun ochtendprogramma. Alleen in de maand mei hadden we al een kleine 31 Nederlandse (inter)nationale themadagen en -weken waaronder de Internationale dag van het naakt tuinieren, de Dag van de Arbeid, de Dag van de couveuse ouders, de Dag van het Vrije Woord, de Internationale Anti-Dieetdag, de Dag van Eerlijke Handel, Nationale Molendag (gelukkig) gecombineerd met Landelijke Fietsdag, de Vroedvrouwendag, de Week van het Huisdier en de Dag van de Kunstenaar. Het lijkt wel of ieder thema een eigen dag heeft geclaimd! Sterker nog; op sommige dagen is er zelfs sprake van 3 a 4 thema’s.
In tegenstelling tot de dagen in de 1e Alinea heb ik helemaal niets met 95% van die dagen. Ik snap ze niet en weet niet wat er van me wordt verwacht. Moet ik op de dag van het Internationale Naakt tuinieren zelf ook uit de kleren? Moet ik de deelnemers aanmoedigen als ze het doen? Moet ik vieren dat de dag überhaupt bestaat of is die dag juist bedoeld om in alle stilte de tuinnudisten te bewonderen? Moet ik op de Dag van het vrije woord juist mijn mond houden of moet ik luidkeels door de stad lopen en mijn mening verkondigen. Moet ik op Anti-dieet Dag langs de McDonalds, KFC en/of Burger King en me te goed doen aan alles wat vet is of veel suiker bevat. Of moet ik mensen die eruitzien alsof ze niet diëten knuffelen of the box geven? Ik weet het niet dus laat ik het maar gaan.
Maar er zijn 3 dagen waar ik echt helemaal niets van snap. Op 1 maart wordt er aandacht besteed aan complimenten. Deze dag draait om het tonen van persoonlijke waardering en oprechte aandacht. Omdat dit er in het dagelijks leven nog weleens bij inschiet(?) zegt de initiatiefnemer. Op complimentendag wordt er bij stilgestaan dat een compliment geven en ontvangen iedereen blij maakt.
Op 21 januari is het knuffeldag en deze werd bedacht door dominee Kevin Zeborney. De feestdag werd voor het eerst gevierd in 1986 en Clio en Michigan in de USA. Deze feestdag wordt niet alleen gevierd in de USA maar ook bij ons. Het idee achter is om iedereen aan te moedigen om familie en vrienden vaker te knuffelen. Bedenker en oprichter Zaborney raadt wel aan om eerst even te vragen of de persoon wel wilt knuffelen wanneer je het niet zeker weet om misverstanden te voorkomen. De man was zijn tijd ver vooruit!
En in de 1e week van oktober is het de Dag van de Glimlach. Deze dag werd in 1963 bedacht door Harvey Ball de bedenker, het meest herkenbare vrolijke symbool ter wereld: de Smiley. Hij bedacht dat we één dag per jaar moeten besteden aan een glimlach en aan vriendelijkheid. In 1999 verklaarde hij dat iedere eerste vrijdag in oktober voortaan World Smile Day zou zijn. Het motto van de dag is “Doe een vriendelijke daad: help een persoon glimlachen.”
Gave dagen die je in een gepola…. geploa….. (ik krijg het echt niet uit mijn mond) land met tegenstellingen juist ieder dag moet doen om de saamhorigheid te verbeteren, Dus waarom maar 1 dag? Complimenten, knuffelen en glimlachen moet je 364 dagen per jaar doen!
Zo verbetert een glimlach onze stemming, verlicht pijn, verlaagt bloeddruk, vermindert stress en laat ons beter met elkaar omgaan. Er komen lekker stofjes bij vrij zoals Dopamine, Endorfine en Serotonine/ De eerste heeft invloed bij het ervaren van blijdschap en genot. De tweede werkt pijnonderdrukkend en stimuleert euforie-gevoelens en de derde speelt een rol bij onder andere het zelfvertrouwen, je slaap, seksuele activiteit, gevoelens en eetlust.
Een glimlach, waarbij zowel de mond als de ogen meedoen, wordt een ‘Duchenne glimlach’ genoemd. De Franse neuroloog Duchenne kwam in de 19e eeuw tot de conclusie dat een glimlach niet alleen bestaat uit het omhoogtrekken van de mondhoeken, maar ook uit het samenknijpen van de ogen waardoor de zogenaamde lachrimpels ontstaan. Deze glimlach is besmettelijk (emotionele besmetting)!!. Als je in de trein naar iemand glimlacht, die boos voor zich uit zit te staren, is de kans groot dat zijn gezicht zich ontspant en misschien zelfs een glimlach tevoorschijn tovert. En er zijn nog meer voordelen. Zo zou een glimlach op je paspoortfoto het werk van de douanebeambten een stuk makkelijker maken. Mensen die op een foto een open glimlach laten zien (met de lippen van elkaar) zijn makkelijker te herkennen dan mensen, die een zogenaamd neutraal gezicht laten zien. Dat is belangrijk nieuws in de strijd tegen bijvoorbeeld identiteitsfraude. Zo zou een glimlach op je paspoortfoto het werk van de douanebeambten een stuk makkelijker maken. En vrolijker natuurlijk.
En moet de glimlach dan ECHT zijn? ‘Dat maakt helemaal niets uit’! Zowel degene die lacht als degene naar wie gelachen wordt, gaat zich lekkerder voelen; agressie neemt af, er ontstaat een betere sfeer. Of het nep is, kan niemand wat schelen. Het is toch beter dan al die chagrijnige koppen die je vaak ziet.’ En uiteindelijk worden glimlachende mensen waargenomen als aardiger, eerlijker, oprechter, warmer, socialer, meer ontspannen, aantrekkelijker, intelligenter en competenter.
En die waarneming wil je toch 364 dagen per jaar?
In het kader van het managen van verwachtingen hoeft u op 21 januari, 1 maart, en de 1e week van oktober van mij geen compliment, knuffel of glimlach te verwachten. It’s my day off!
Milo Berlijn