Het gaat vaak om de kleine dingen en het lef hebben om te verrassen is al genoeg, bijvoorbeeld door iemand een compliment te geven of een vriend te verrassen met een onverwacht bezoek.

Verrassen

Bij de start van deze column moet ik even mijn aandacht erbij houden. De insteek van dit verhaal kan namelijk faliekant mislopen als ik een typefout maak en te veel vertrouw op de automatische spellingscontrole van mijn computer.

Verassen/verassing in plaats van verrassen/verrassing is een typefout die door het wegvallen van de r tot dubbelzinnigheid kan leiden. ‘Opa verast door kleinkinderen’ kan zorgen voor paniek en een politieonderzoek omdat de versie met 1 R ‘verbranden, cremeren’ betekent.

Ik wil het hebben over de versie met een dubbele R. Verrassen betekent in de positieve zin “iemand onverwacht met iets overvallen” of ‘iemand of jezelf blij maken’! Iets wat we wat mij betreft veel te weinig doen. En eerlijk is eerlijk: we zijn tegenwoordig maar druk, druk, druk en hebben altijd haast Dat maakt dat het soms lastig is om tijd voor elkaar vrij te maken en elkaar te verrassen. Alles moet gepland worden en staat vaak maanden van tevoren vast. Sterker nog; er zijn zelfs mensen die niet van verrassingen houden? Ze vinden het eng om de controle weg te geven en niet te weten wat ze gaan doen. Hoezo control freaks?

Het goede nieuws bij verrassen is dat het soms echt om de kleinste dingen gaat en dat je je kan laten leiden door je gevoel. Je moet het alleen het lef hebben om te doen. Geef een dame op straat eens een compliment voor haar fleurige kleding of opgewekte humeur, laat iemand met 2 boodschapjes voorgaan in de rij van de kassa, geef het winkelmandje wat jij pakt eerst aan de persoon die achter je staat te wachten, wens mensen die zitten te eten ‘eet smakelijk’ toe, laat aan de wachtende auto weten dat jij vertrekt van de volle parkeerplaats zodat hij/zij daar kan parkeren, geef een kind een thumbsup als hij een papiertje weggooit in de prullenbak, stuur een mailtje naar de gemeente met een compliment voor de herinrichting van de Laat, zet een rode clownsneus op in de file, etc., etc. De ontvanger zal dit altijd ervaren als een verrassing.

Ook zakelijk mag het best een onsje meer. Begroet de klant als hij/zij  binnenkomt met ‘wat leuk dat u er bent’, complimenteer de klant met zijn kleding of keuze, bedank hem/haar voor het feit dat ze de kleding netjes terughangen of opvouwen, doe een (Onzichtbaar) leuk bedankkaartje in de tas waar de aankoop inzit, stop stiekem een paar gave HappySocks bij de aangeschafte schoenen, verstop wat eieren in je winkel en laat kinderen en volwassen daarna zoeken, geef iets lekkers weg aan mensen die je niet kent, etc., etc. Klanten zullen verrast zijn van de vriendelijkheid, attentheid en persoonlijke aandacht.

Vorige week had ik een afspraak in een lunchroom met een collega. Schuin tegenover ons zaten een mevrouw en mijnheer op leeftijd vreselijk verliefd te zijn. Ik schatte ze op een jaar of 85 en genoot van de handstrelingen, de verliefde blikken en de onhandige wijze waarop de man de vrouw in de watten probeerde te leggen. Heerlijk! Na een klein uur besloten we te vertrekken en betaalde ik onze eigen tafel maar ook die van het verliefde stel! Ik had genoten en wilde ze daarvoor bedanken! Ze waren compleet verrast toen ik ze dat vertelde. In alle beleefdheid vroeg ik hen naar hun leeftijd. De man was 92 en zijn vrouw 94. En toen ik vroeg hoe lang ze getrouwd waren zei de man geheel verrassend met een paar brutale, verliefde en glinsterende ogen dat ze elkaar sinds 2 weken kenden!

Voor mij begint de planning van een verrassing het al met de voorpret. Ik weet dat de ander iets bijzonders gaat meemaken en daar kan me daar verschrikkelijk op verheugen. Toen ik 2 weken geleden de afsluitdijk op reden, waren zowel mijn vrouw als onze 7.5 jarige labrador compleet verrast. We gaan naar Vlieland!! 2 weken lang had ik alle digitale communicatie direct onderschept en naar de prullenbak verwezen zodat ze er niets van mee kreeg. Weer gelukt!

Afgelopen week reed ik met heel veel enthousiasme, adrenaline en een te hoge snelheid naar mijn beste vriend Dirk. We kennen elkaar sinds de middelbare school en hebben allebei een druk leven. Normaliter staan we 1 keer per jaar op de lange latten, maar dit jaar wilde ik onze vriendschap bekrachtigen met een grote verrassing. Ik boekte 2 vliegtickets naar New York en regelde een aantal kaarten voor de Yankees tegen de Red Sox en vroeg of hij meeging! Vol ongeloof, twijfel en achterdocht zei hij; ‘ECHT?’

En na een dikke knuffel zag ik dat hij deze verrassing enorm waardeerde. New York here we Come.

Dus maak er een Pasen vol verrassingen van! Ik ga in ieder geval naar Haarlem omdat mijn vrouw daar een leuk jurkje heeft zien hangen. Ik heb gezegd dat ik moet werken maar…

Milo Berlijn

Laat Milo Berlijn jouw team inspireren en motiveren!

Neem nu contact op voor een spetterende show die nog lang zal blijven hangen.