Ontdek de kracht van herhaling en waardering, en wees dankbaar. 

Storm Ciaran (kan dat streepje naar rechts niet vinden) overleefd?

Daar heb je hem weer zou je kunnen denken, maar om een boodschap en een advies écht te laten beklijven, moet je deze meerdere keren delen. Herhaling is de krachtigste techniek om mensen te overtuigen van een mening en ze te verleiden om het echt te gaan doen. Daarnaast moeten we veel meer waardering tonen omdat we ons nog steeds te veel focussen op negativiteit, sceptisch en achterdocht!

Waardering is superfijn om te krijgen, want het betekent dat je van betekenis bent. Het boost je zelfvertrouwen, versterkt de onderlinge band en maakt vaak dat je meer plezier krijgt in wat je doet. Een grote bron van motivatie, dus. We zijn sociale wezens en hebben allemaal de behoefte om erkend, gezien en begrepen te worden. Niet alleen door familie, vrienden, collega’s of mensen jij bewondert. We willen van nature graag nuttig zijn en goed werk verrichten. Dat iemand jou ervan verzekert dat jij dat doet, draagt bij aan je geluk en werkt oppeppend.

We zijn een nuchter volk. Doe maar normaal dan doe je… is wellicht ook de reden dat we ons vaak eerder focussen op dat wat beter kan, dan op hetgeen goed gaat. We bestraffen liever dan dat we iemand belonen, we irriteren ons aan ‘laatkomers’ maar hebben onvoldoende voor de ‘op tijd zijnders’, we worden chagrijnig van de automobilist die ons er niet tussen wil laten tijdens het ritsen maar steken bijna nooit onze bedankhand op als we er tussen worden gelaten, we irriteren ons mateloos als het brood op is bij de bakker terwijl we ook de waardering kunnen uitspreken dat de zaken lekker lopen en we worden kwaad op rond rennende en schreeuwende kinderen in een restaurants terwijl we geen waardering hebben voor de kinderen die geruisloos aan tafel zitten spelen en geen overlast veroorzaken op maar enkele voorbeelden te noemen.

Een gemiste kans dus. Want geef je iemand zo nu en dan ook waardering, dan werkt dat lang door. Zo gaat diegene ook meer positieve dingen in de ander zien en die dingen ook uitspreken. Nu is het natuurlijk niet zo dat we nooit meer kritisch mogen zijn op onszelf of een ander. Fouten hoeven echt niet genegeerd te worden. Maar probeer wat meer de weg van het optimisme te bewandelen en breng het een en ander in balans. Het leven wordt er een stuk leuker door!

Zorg wel dat je oprecht bent. Probeer het eens uit; je zult het zien! Je kunt heel makkelijk een eerste stap zetten door verbaal of per mail, whatsapp, een kaartje of een Instagrambericht iets aardigs over iemand of een organisatie te zeggen. Je raakt mensen direct. En grote kans dat dat een stortvloed  aan positiviteit zal ontketenen. Iedereen hunkert naar wat waardering op z’n tijd en in deze tijd. Maar wij Nederlanders zijn over het algemeen geen beste ontvangers. Probeer gewoon eens ‘dank je wel’ te zeggen en ervan te genieten als iemand iets positiefs over je zegt. Bagatelliseer die geprezen prestatie niet. Omarm de mooie, lieve en attente woorden, dan is dat veel leuker; het maakt het waarderen voor herhaling vatbaar.

Loop van de week eens naar iemand toe die je enorm waardeert en laat hem/haar dat eens blijken. Het kan de leerkracht van je kinderen zijn, een vriend of vriendin, je collega, de postbode, de coach van het voetbalteam, de vuilnisman, de mannen en vrouwen van de plantsoenendienst, de krantenbezorger, de medewerkers van het gemeentehuis of ieder ander die je om welke reden dan ook enorm waardeert. De glimlach of verbazing op het gezicht van de ontvanger is goud en geeft jezelf een enorme boost met energie.

Ik had deze week enorme waardering voor de wijze waarop Raoul Heertje sprak aan tafel bij Khalid en Sophie over een vader die beide kinderen had verloren in het Midden Oosten. De strijdende partijen hadden allebei een rol in het overlijden van zijn kinderen. En in plaats van de begrijpelijke rancune en kwaadheid die je zou kunnen verwachten besloot hij in gesprek te gaan met de strijdende partijen om tot een oplossing te komen. Prachtig! De hele tafel met gasten zat met een dikke traan ademloos te luisteren. Ik hoop dat de waardering die we hadden voor zijn inzet de man zelf ook bereikt waardoor hij ermee doorgaat. De man en zijn instelling is goud!

Milo Berlijn