Niets doen: Mijn geheime superkracht voor ontspanning en rust in een hectische wereld.

Niets doen...

Ik vergelijk mijn leven af en toe met een cassetterecorder van vroeger. Hij staat 80% van de tijd 11 uur per dag op Play en draait mijn persoonlijke, professionele en ambitieuze playlist af. De vaak overvolle playlist bestaat uit trainingen, presentaties, meetings, lunches en heel veel afspraken. Ik sta bijna altijd aan en dat ritme bevalt mij prima.

Heel af en toe druk ik op FF (Fast Forward) om mijn administratieve achterstanden in te halen en soms op Rewind om te kunnen genieten van alle successen en kritisch te kijken naar de mogelijke verbeterpunten van de afgelopen tijd!! En de dag voor mijn vakantie sta ik echt op FF zodat ik bij aankomst op mijn bestemming direct op Pauze kan drukken.

En zonder enige moeite kan ik per direct in de ‘Nietsdoen’ stand. Sterker nog; ik ben heel erg goed in niets doen.  Als er ooit Europese kampioenschappen ‘Niets doen’ komen dan ben ik ervan overtuigd dat ik glansrijk door de kwalificatierondes kom en zicht heb op een podiumplaats!! En niets doen is dan ook echt niets doen. Niets doen wordt vaak gezien als luiheid of tijdverspilling. Maar niets is minder waar. Het houdt in dat ik op het juiste moment voor mezelf zorg om daarna weer fris de avonturen van het leven tegemoet te kunnen gaan. Niets doen geeft mij een weldadige rust en brengt mijn hersenen in een toestand van creativiteit, waardoor er weer hele leuke, verrassende en vaak ook kansloze en onmogelijke ideeën ontstaan.

Niets doen en wat tijd voor jezelf nemen betekent dat ik mijn hoofd leeg maak, dat ik geen druk voel, een prachtige bubbel creëer, me geen zorgen hoef te maken, geen kansloze gesprekken hoef te voeren en geen verantwoordelijkheid voor anderen heb te dragen. Is het dan ook een mooi moment om te reflecteren en nieuwe energie op te doen. Nee, natuurlijk niet. Niets doen is uitrusten, niet nadenken, genieten van mooie plaatjes en dom kijken en zitten!! Geen oproepen, appjes, sms’jes of mailtjes en niet nodeloos en achter elkaar de nieuwssites bekijken. Wanneer ik vroeger op Pauze drukte stopte het bandje en bleef er slechts een prachtige stilte over. De kracht van het nietsdoen is heel sterk: eindelijk is er tijd, een heerlijke vorm van leegte en ontspannenheid. Niets doen  geeft rust, je voelt je sterker en uitgerust, het geeft kalmte, het besef dat je zelf leeft en niet geleefd wordt en het confronteert je met de kleine dingen die het leven de moeite waard maken.

Inmiddels heb ik alweer op Play gedrukt en heb ik ook al 4 keer op FastForward moeten drukken. Maar alles waar je goed in bent, verleer je niet en pik je zo weer op.

Nog een nacchie slapen en ik kan me weer verder voorbereiden op de wereldkampioenschappen ‘Niets doen’ door op Pauze te drukken. Lekker met de hond, zonder telefoon, urenlang slenteren op het strand van Egmond of het Bergense Bos. Heerlijk. Kop leeg en gaan. Ik zie mijzelf over een paar jaar absoluut met een medaille om mijn nek staan.

Milo Berlijn