Glühwein............gezellig!!

It's Christmas Time en dat is te zien en te merken!! Iets eerder dan mijn romantische en traditionele hart toelaat, namelijk na het vertrek van 'Sinterklaas' naar zijn winterstalling in Spanje, heeft de gemeente onze stad weer omgetoverd tot een prachtig mooi kerstdorp! Het is een feest om 's avonds een rondje te lopen door de stad met de hond want je valt van de ene in de andere sprookjesachtige verbazing. Talloze rood gekleurde kerstbomen met daarin glinsterende lichtjes staan opgesteld in de gehele stad. De lichtjes in de bomen en boven de gracht geven de stad haar oude en middeleeuwse karakter weer helemaal terug. Als je ogen dicht doet zie je talloze Alkmaarders op hun (west)Friese doorlopers over het ijs flaneren. Romantischer wordt het niet!! Het hoogtepunt van de versiering staat naast de molen van Piet. Dit sterk verlichte cadeau, dat je vanaf het Kooimeer al ziet schijnen, symboliseert wat mij betreft de kerstperiode. Groots, vrolijk en vooral heel gezellig. 

Gezellig is een typisch Nederlands woord en de term omvat het hart van de Nederlandse cultuur, aangezien Nederlanders de neiging hebben om van alles wat gezellig is te houden.  Dat het bij onze cultuur hoort en dat we het absoluut niet willen delen wordt bevestigd door het feit dat het  woord niet kan worden vertaald. "Letterlijk betekent het gezellig, schilderachtig of aardig, maar het kan ook duiden op tijd doorbrengen met dierbaren, het zien van een vriend na een lange afwezigheid of algemene saamhorigheid." 

Een bruin café is gezellig. Een kop koffie drinken met een koekje (Bij voorkeur uit een koekjesblik) is gezellig. De wachtkamer van een tandarts of in het ziekenhuis is dat niet - hoewel het gezellig kan zijn als je familieleden je vergezellen! Ouderwetse winkeltjes en boetiekjes in de Oude Stad zijn gezellig;  ondanks de vrieskou met elkaar op een terras zitten, onder de heater is gezellig en de schoonfamilie-uit-de-hel proberen te vermaken is dat dan weer niet! Bitterballen, blokjes kaas................gezellig!! En als we het niet gezellig hebben dan zeggen we zo vaak tegen elkaar 'gezellig he?, gezellig he?' dat we daar na 10 minuten ook echt in gaan geloven of uit beleefdheid maar 'ja-knikken'! 
 
Afgelopen zomer ging het bericht viral dat we als Nederlanders heel goed zouden zijn in niksen. Maar waar we minstens zo goed in zijn is gezelligheid. En dus zijn we als bewoners van dit  land dezer dagen in absolute topvorm!! Hier hebben we voor getraind, hier hebben we ons het hele jaar op voorbereid!!  Sinterklaas.......gezellig, kerst ........ heel gezellig. Het huis is weer vol gezet met een kerstboom en een hoop andere kersttierelantijnen. Sommige families boeken een tafel in een restaurant (lekker verwend worden en geen troep achteraf) maar de meeste zetten tijdens het diner de fonduepan of gourmetset op tafel.  Het ideale instapmodel om een thuisdinertje te geven: makkelijk, het mislukt nooit en iedereen kan eraan meedoen. Fondue werd dan ook razendsnel populair maar in de jaren zeventig begon het gourmetstel aan een glorieuze opmars: dezelfde USP’s als fondue, maar zonder de nadelen – zoals het brandgevaar en de stank: na een fondue festijn moeten de ramen een dag lang tegen elkaar open moeten worden gezet om de walm te verdrijven en moeten de truien buiten worden 'uitgehangen' om dezelfde reden. Gezellig met elkaar om de tafel in een pannetje roeren of in het plaatje prikken. Lachen man..... vooral als jouw stuk vlees van de plaat is gepikt of van je fonduevork is gevallen!!!
 .
En toch mis ik iets. Van een gezellige omgeving wordt je vrolijk, het geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. En dat nodigt je uit om contact te maken met elkaar, mensen te groeten, te complimenteren als ze er leuk uitzien, een thumbsup te geven wanneer ze een mooi uitgedoste kerstboom in de kamer hebben staan of gewoon zomaar omdat ze ook hun hond aan het uitlaten zijn en ook genieten van de verlichte pracht en praal in de stad! 
 
Ik stel voor dat we op 8 plekken in de binnenstad een Glühwein machine neerzetten met een opklapbare statafel. Ik zou het namelijk erg gezellig vinden om dan samen met een onbekende een bakkie rode pleur te drinken en nader kennis te maken!! En als dat niet lukt dan blijf ik genieten van onze eigen West-Friese Efteling!! 
 
Fijne kerst.