Op Nationale Complimentendag deel ik mijn nieuwe blog, waarin ik pleit voor het dagelijks geven én ontvangen van complimenten.

Gewoon omdat het heeeeeeeeeeeeel leuk is…

Het is Nationale Complimentendag!!! En ondanks het feit dat ik me mateloos irriteer aan het feit dat het maar 1 dag per jaar gevierd wordt, doe ik er hartelijk aan mee. Sterker nog; de twee eerste complimenten zijn vanochtend om 4.45 uur alweer uitgedeeld. Onze hond zat beneden te piepen (Een teken van hoge nood) en dus moest ik in de benen. En tijdens de, gelukkig hele korte wandeling, kwam ik onze krantenbezorger tegen. Ik complimenteerde hem dat onze krant altijd lekker vroeg en op tijd op de mat ligt! Hij ontving het compliment in eerste instantie met wat terughoudendheid, maar begon na mijn uitgesproken waardering te blozen en te glimlachen tegelijk. Met een vrolijke ‘dank je wel’ vervolgde hij zijn weg in de duisternis. Hij blij, ik blij!!! Mijn tweede compliment deelde ik uit aan onze 8 jarige labrador. Zij had haar behoefte gedaan en volgens de wetten van Martin Gaus en andere (bekende en onbekende) hondentrainers beloon je dat met een koekje of een heel en opgewekt vrolijk ‘Goed Zo’. Al sprintend naar de voederbak ging dit compliment geheel langs haar heen.

Van complimenten geven en ontvangen wordt iedereen blij! Het is niet alleen ontzettend leuk om te horen dat je het goed hebt gedaan en het zorgt er ook voor dat je nog gemotiveerder bent. Het valt ook extra op omdat we te vaak alleen maar aandacht hebben voor zaken die niet goed gaan.  Erkenning en aandacht zijn diepe emotionele menselijke behoeftes. We zijn daar als mens uitermate gevoelig voor. We worden blij als we worden gezien en erkend voor wie wij zijn. Daar is altijd al behoefte aan geweest en dat is door sociale media alleen maar meer geworden. Facebook, Instagram, TikTok: het is een roep om aandacht, waardering en bevestiging.’’

Je kan mensen een compliment geven over een nieuwe bril, het nieuwe en veel modernere kapsel, het nakomen van een afspraak, het op tijd zijn en het stoppen van een auto bij het zebrapad, etc, etc. Je doet je duim omhoog, geeft een vriendelijke knikje of spreekt het uit!! Door je positief te uiten over de inspanning die iemand heeft geleverd, of het mooie resultaat dat iemand heeft neergezet, prikkel je het beloningssysteem in het brein van die persoon. De hoeveelheid dopamine neemt dan toe, wat een lekker gevoel geeft. Complimenten ontvangen geeft een boost in je zelfvertrouwen en ze zorgen ervoor dat je je gewaardeerd en gehoord voelt. Het compliment moet wel oprecht en spontaan zijn en je moet je niet overdrijven (behalve op complimentendag). Complimenten zijn een blijk van waardering en creëren positieve energie.

Een compliment geven geeft een goed gevoel, maar een compliment ontvangen is misschien nog wel veel waardevoller... Het geven van compliment draagt bij aan het opbouwen van vriendschap, liefde en verbinding, omdat je laat zien dat je oprechte aandacht hebt voor anderen.

En toch is het ontvangen van waardering erg moeilijk voor sommige van ons. In plaats van Dank je wel te zeggen voelen we ons vaak ongemakkelijk en dat uit zich dan in hele rare en vreemde reacties.  Wat een leuk jurkje!" "Ja……tientje, “Je hebt echt topwerk geleverd vandaag!” Ja…daar wordt je voor betaald!! Wat heb je een ongelofelijke kennis….. “Nou dat valt wel me hoor”! Wat zit je haar leuk…slijmbal! Chef, Chef…complimenten van tafel 4…laat ze de kolere krijgen!

Door zo te reageren zal de complimentenmaker zich de volgende keer mogelijk minder positief uitlaten! Ik zeg; blijf er altijd mee doorgaan en maak het onderdeel van je DNA. Ik zie mijn vrouw stralen, wanneer ze 30 minuten voor de spiegel heeft gestaan, en ik zeg dat ze er fantastisch uitziet! Ik word heel gelukkig als ik na een training van een aantal deelnemers een appie ontvang dat ze het leuk hebben gevonden. Ik beleef heel veel plezier om een winkelier te complimenteren met zijn of haar winkel, de bediening van een restaurant  te complimenteren met hun vriendelijke bejegening en een BOA te complimenteren met hun snelle reactie op mijn oproep.

Vandaag staat de deur voor de twijfelaars, van het succes van het geven van complimenten,  wagenwijd open!!! Ga uit je dak, zoek het op, spreek het uit, zeg het en doe het!! Denk er ook niet te veel over na. Complimenten geven zorgt ook voor een optimistische kijk op het leven want je wordt verplicht om naar de goede dingen des levens te kijken.

Ik doe het 365 dagen per jaar en I am Loving it!!!

Gewoon omdat het heeeeeeeeeeeeel leuk is….