Waarom klagen wij Nederlanders zoveel en waarom is dat eigenlijk goed voor ons geluk?

Gelukkig klagen we

In al het geweld van Waterschap- en Provinciale verkiezingen presenteerde het Gallup Institute het World Happiness Report van 2023. En terwijl het land BBB kleurde en Caroline van de Plas al niet uit haar woorden kwam na het binnenhalen van de eerste provincie en bijna stond te hyperventileren bij de laatste provincie, stond Wopke stamelend zijn enorme verlies uit te leggen aan de Landelijke pers. Was Baudet nog onduidelijker was dan in het Uilenverhaal van een paar jaar geleden, was de coalitie compleet verbouwereerd en overrompeld en hulde ze zich in stilzwijgen en stond de Hoofdredacteuren van de kranten, talkshows en Digitale media likkebaardend te denken over de content van de aankomende maanden!

Dit plus een mogelijke val van het kabinet is goed voor de kijk- en oplagecijfers. En na maanden van geschreeuw, elkaar de maat nemen, polarisatie, beschuldigingen over en weer had, leugens, inactieven herinneringen, rechts en linkse debatten, had er een aardverschuiving plaatsgevonden met als positief resultaat dat alle vlaggen werden omgedraaid en we weer konden spreken van Rood, Wit, Blauw. En in dat geweld, tegenstellingen, onvrede en afstraffingen stonden we na drie jaar wederom op 5 als meest gelukkige land van de wereld.

Na Finland, Denemarken, IJsland, Israël staan wij op plek 5! Over een tijdsbestek van drie jaar werd onder meer gekeken naar hoe burgers zich voelen, de sociale steun die zij aan elkaar hebben, de corruptie binnen hun regering, hun fysieke en mentale gezondheid en het bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking. En de resultaten zijn natuurlijk erg opmerkelijker omdat het door mensen gevoelde geluk “opmerkelijk veerkrachtig” is gebleken tijdens de coronapandemie.

Maar hoe kan dat nou? Want het  lijkt af en toe alsof het leven wordt gedomineerd door kommer en kwel, klagen, gezeik, irritaties en dat we enkel nog mineur om ons heen horen. We ergeren ons aan lange rijen bij de kassa, automobilisten die je niet willen laten invoegen of sneller gaan rijden op de rotonde zodat jij niet kan invoegen, nagelbijters, ouders die te lief zijn voor hun kinderen als daar juist geen reden voor is, als er geen brood meer is bij de supermarkt, als de muziek te hard staat bij de buurman, als de wachttijd bij Just Eat It meer dan een uur is, als je geen aandacht krijgt in een winkel, als er mensen voordringen, jeugd die contactgestoord op de mobiel zit en nergens zin in heeft, harder praters, uitslovers en nog heelheeleheel veel meer.

Hoe kan het dan zijn dat Nederlanders tóch zo gelukkig zijn? Dat komt juíst door het mopperen zeggen de kenners. Als er veel wordt geklaagd, verbetert er ook veel en als mensen het idee hebben dat het alleen maar kommer en kwel is, denken ze vaak dat hun eigen leven meevalt. ‘Dan moet ik wel gelukkiger zijn dan de gemiddelde Nederlander’, is de gedachte.”

En met deze conclusies zou je denken dat we ons de aankomende 3 jaar nog meer moeten gaan ergeren en dat we werkelijk over alles moeten klagen. Want dan staan we in 2026 gewoon eerste in het World Happiness Report en laten we onze Scandinavische buren en Israël achter ons. Best lekker om een keer eerste te zijn.

Note; Natuurlijk wens ik u dat niet toe. Probeer in 2023 al uw ergernissen is om te zetten naar geniet momentjes! Dat zorgt voor veel meer plezier, optimisme,  saamhorigheid en GELUK.

Milo Berlijn

Laat Milo Berlijn jouw team inspireren en motiveren!

Neem nu contact op voor een spetterende show die nog lang zal blijven hangen.