Dankbaarheid, een krachtige emotie, zorgt voor vreugde en positieve effecten in ons leven - laten we het vaker delen en ontvangen!

Dat had je niet hoeven doen…

Ik merk dat het me raakt en dat ik er blij van wordt. Bedankjes! In alle soorten en maten. Ik word gelukkig van het geven maar zeker ook van het ontvangen.

Maar het schiet er maar al te vaak bij in: gewoon even ‘dankjewel’ zeggen of een blijk van waardering geven. Terwijl dankbaarheid juist zulke grote en duidelijk positieve effecten heeft op onze gezondheid, ons geluksgevoel en onze relaties. Dankbaarheid is één van de krachtigste positieve emoties. Het ‘bedankt voor alles’, het uitgebreide ‘dankjewel’ wat je tegen de ander zegt, komt vaak heerlijk binnen. Het is een fijne manier om je waardering voor de ander te laten horen.

Zo brengen we onze kinderen nadrukkelijk bij om braaf te bedanken als iemand iets voor hen doet of dat je een plakje worst ontvangt van de slager. ‘En wat zeg je dan?… terwijl je vader je in je bovenarm kneep! Au? Nee…. bijdehand!  ‘Dank je wel!’, goed zo. Moeders maakt er zelfs een heuse ‘workshop’ van. Kijk Mamma aan! Kijk Mamma aan! Wat zeg je dan!! En met het schaamrood op je kaken zei je met enige tegenzin; dank je wel!!

Maar in het dagelijks leven komt telkens minder voor dat een ander je voor iets kleins bedankt, als iemand even iets aangeeft, bijvoorbeeld of je voor laat gaan bij de kassa. Voor een deel zit dankbaarheid in onze persoonlijkheid: de een is van nature meer geneigd om erop te letten dan de ander. Ze hebben vaker positieve emoties, zijn tevredener met hun leven en hebben positieve verwachtingen van de toekomst.

En waarom doen we het niet? Vinden we sommige dingen zo normaal dat we überhaupt niet denken aan Dank je wel zeggen denken of zijn we zo met onszelf bezig dat we geen aandacht meer hebben voor de attentie van de ander? Denken we dat het niet belangrijk is en maken we ons meer zorgen dat de ontvanger het bedankje als onecht ervaart of zich ongemakkelijk zou kunnen voelen na de ontvangst van een bedankje. Vaak is de reactie namelijk niet echt dankbaar. ‘Dat had je niet hoeven doen’!!, ‘nee jij bedankt’!  Maar die zorg blijkt ongegrond. Dus… twijfel nooit of je iemand moet bedanken maar Just do It! De ontvanger vind de waardering leuk en je beleeft er zelf heel veel plezier aan!

Deze week ontving ik een ongelofelijk mooie en leuke kaart van een deelnemer van een van mijn trainingen. Ze was geïnspireerd en wilde mij daarvoor danken! We kregen een prachtige bos bloemen van onze buurman omdat mijn vrouw hem had geholpen, ik werd bedankt door een voetganger omdat ik stopte voor het zebrapad, ik liet een jongedame met 1 boodschap voorgaan bij de kassa en tot mijn verbazing zei ze 3x achter elkaar bedankt, diverse automobilisten staken hun ‘bedankt hand’ op de Groeneweg van Bergen naar Alkmaar omdat ik mijn auto in de invoegstrook had gezet en ik kreeg een Thumbs Up van een automobilist omdat ik haar liet invoegen.

In Egmond was een dame compleet overvallen omdat ik haar complimenteerde met haar vrolijke bloemen broek en werd zelf bedankt omdat ik ruim op tijd op een afspraak verscheen. Ik bedankte de serveersters vanwege de snelle, attente en vriendelijke bedankt en zij bedankte mij omdat ik mijn lege kopje naar de bar had meegebracht! Ik bedankte de man van het CJIB dat hij me had gebeld over een openstaande bekeuring die ik mogelijk over het hoofd gezien had. Ik bedankte mijn Krantenbezorger voor het feit dat hij iedere ochtend de krant om 7 uur in de bus doet! Dus probeer deze week is een aantal mensen of organisaties te verrassen met een bedankje. Bedank de verzorger van je vader en moeder voor hun inzet, loop eens binnen bij je directeur om hem of haar te bedanken voor het vertrouwen, bedank de gemeente en het COC voor de fantastische organisatie en het enorme feest van de GayPride!! Enz, enz.

Volgende week om deze tijd stap ik in het vliegtuig naar New York. Ik ga met mijn beste maat Dirk voor 4 dagen naar de Capital of the world. Naast een bezoek aan Central Park, Fifth Avenue, de Statue, 9/11 Memorial gaan we met name genieten van 2 wedstrijden van de Yankees tegen de Boston Red Sox. Zomaar?? Nee!! Het is een reis om hem te bedanken voor onze jarenlange vriendschap! En toen ik hem vertelde dat ik 2 tickets had gekocht en waarom ik dat had gedaan zei hij vol emotie; “wat ongelofelijk gaaf en lief!”

‘Dat had je niet hoeven doen’!? Zout op; ik vind het heerlijk om het te doen! En jij eigenlijk ook…!

Milo Berlijn