Geniet van de kleine momenten en word blij!

BLIJ ei

Het was weer een mooie week! Het zonnetje kwam voor het eerst meerdere dagen op bezoek en de week werd afgesloten met een klein regenbuitje wat enorm fijn is voor onze kleurrijke tuin die vol in bloei staat. Daarnaast werd ik enorm blij van het optimisme, de vrolijkheid en de oprechtheid van 95% van de deelnemers in mijn trainingen en presentaties. Iemand noemde me daar zelfs een Blij EI! De Geuzennaam voor mensen die geluk uitstralen, lachen, vrolijk zijn en ongelofelijk genieten.

Wetenschappers omschrijven blijdschap  als een positieve emotie bij mensen die in opgewekte stemming verkeren. Wie blij is, ondervindt geen stress (hoewel een file dat altijd wel oplevert), heeft positieve gevoelens over de omgeving of zichzelf en heeft dan ook geen grote behoefte om de omstandigheden te veranderen. Blije mensen lachen en huilen van blijdschap. En als die positieve gevoelens langere tijd aanhouden dan spreek je van geluk.

Blij zijn is wat mij betreft toch net even wat anders dan gelukkig zijn. Gelukkig zijn is een soort algemene staat waarin ik wil verkeren. Blij zijn kan ik oproepen, is een momentopnamen die je zo lang mogelijk wil vasthouden. Blij worden is oproepbaar door bijvoorbeeld naar leuke zaken of gebeurtenissen te kijken of aan ze te denken. Door mensen te ontmoeten waar je blij van wordt! Wanneer ik blij ben, merk ik vaak dat ik een enorme glimlach op mijn gezicht krijg, me frisser en ondanks mijn  slechte conditie en overgewicht veel fitter voel.

Ik ben ook blij met wat ik heb. Het gras lijkt altijd groener aan de overkant. Door steeds te kijken naar wat ik niet heb en te veel te kijken naar andere mensen die iets wel hebben, ga ik me per definitie slechter voelen en wordt ik minder blij. Ik kijk naar wat ik wel heb en wat ik al bereikt heb en ben daar verschrikkelijk trots op. Blij worden en blij zijn. Soms is dat hartstikke lastig. Het leven werkt soms echt niet mee. En toch is het ook simpel en klein. Doe die dingen waar je blij van wordt. En doe de dingen waar je niet blij van wordt heel snel want dan ben je er ook weer heel snel van af of denk aan zaken en gebeurtenissen die je wel blij maken. Dat kan tijdens de afwas, op je werk, in de file, tijdens het wieden van het onkruid, in een niet leuk gesprek met je buurvrouw en bijna in iedere minder leuke gebeurtenis.

Ik werd deze week heel erg blij (en trots) van 2 mannen die ik vroeger kon bellen als ik in de shit zat. Martin en Leon Bourgonje van Hotel Merlet hielpen mij op zeer jonge leeftijd bij het maken van sla als bleek dat ik daar geen tijd voor had. Ze woonden boven het hotel en stonden altijd voor me klaar. Inmiddels zijn beider heren gerenommeerde ondernemers en leidt de een (Leon) negen bedrijven waaronder het IJkgebouw in Alkmaar en is de ander misschien zelfs wel een Bovennemer die al bijna 25-jaar een Michelin* in zijn bezit heeft en misschien… (Ik duim ervoor)! Ik werd blij van 2 oudere mensen van om en nabij de 90 die vreselijk verliefd zaten te zijn in een restaurant waar ik zat te lunchen, ik werd blij van de enorme veerkracht en het optimisme van Laurens en zijn vrouw nadat hun eerdere vermoedens werden bevestigd, ik werd enorm blij van de tientallen lammetjes in een weiland die tikkertje deden met elkaar, ik werd blij van mijn buurmeisje dat voor het eerst een doelpunt had gemaakt bij de Hockey, ik werd heeeel erg blij van een grote pot met spekkies met mijn naam erop die ik kreeg van de Gangmakers van Meander, ik werd blij dat de terrassen weer vol zaten, ik werd Blij van mijn eigen onhandigheid toen ik een zestal wijnglazen liet vallen die ik, terwijl ze in de lucht hingen, individueel wilde opvangen, ik werd blij van een drietal oude zemelaars die mij een compliment maakte voor mijn nieuwe auto, enz, enz.

Ik heb dit ‘Blij-concept’ omarmt. Het is makkelijk hanteerbaar en levert me heel veel op. Vanavond ga ik mijn vrouw (Sttt……) weer blij maken en dat wordt een ongelofelijke verrassing voor haar. En ik wordt er nu al blij van. Het stiekeme gedrag, het onderscheppen van bevestigingsmails en het negeren van vragen resulteerde gisteravond al in wat ergernis bij haar. Heerlijk….. die voorpret!! En vanavond als we het parkeerterrein van Soldaat van Oranje op rijden denk ik dat ze heeeel BLIJ is. En dit Blije Ei zit dan vol trots en voldoening naast haar!!

Zij blij…ik blij!! Ik blij… zij blij!

Milo Berlijn

Laat Milo Berlijn jouw team inspireren en motiveren!

Neem nu contact op voor een spetterende show die nog lang zal blijven hangen.